Passivhus, Skøyen

Passivhus Skøyen – Oslos første passivhus er bygget i massivtre. Eneboligen oppfyller ny norsk passivhusstandard NS3700 med et planlagt energibehov på 25 % av behovet for normale boliger. Prosjektet fikk støtte fra Innovasjon Norge som et pilot- og visningsprosjekt. Prosjektet ble nominert til Oslo Bys Arkitekturpris 2010.

Oppdragsgiver

Annette Dahl og Stein Stoknes

Sted

Oslo

Status

Ferdigstilt

Areal

230 m2, oppvarmet areal 186 m2

Funksjon

Enebolig, med utleiedel

Fagområde

Ansvarlig prosjekterende ARK, ansvarlig søker

Miljøkrav

Passivhusstandard NS3700

Mål for prosjektet var å utvikle et helhetlig energi- og klimaeffektivt boligkonsept basert på massivtre. Etter å ha jobbet med et utenlandsk konsept med import av massivtre er den gjennomførte løsningen basert på den nye norske passivhusstandarden, NS3700 og utviklet i samarbeid med Sintef Byggforsk og med norske leverandører.

”Massiv-passiv”- konseptet skal fremstå som et reelt alternativ til passivhus basert på andre konstruksjonsmåter. Det er valgt løsninger for å redusere boligens energibehov til det minimale, så som: ekstra isolasjon, reduksjon av kuldebroer, vindusplassering forhold til himmelretning, bruk av vakuum-solfangere, energieffektiv belysning og et avansert energistyringssystem. Balansert ventilasjon, varmeveksler og varmepumper skal bidra til at tilført energi blir utnyttet maksimalt.

Etter 5 år i huset ble det gitt meget positive tilbakemeldinger fra byggherre på godt og behagelig inneklima i alle deler av boligen.

Foto: Jiri Havran, Harald Brekke

Kontaktperson

Karin Hagen

Sivilarkitekt MNAL, Partner

+47 92 81 47 80

karin.hagen@ratioark.no

Eksterne bidragsytere

Stein Stoknes siv.ark MNAL

Norsk massivtre AS

Brucon AS

SINTEF Byggforsk Oslo

DSC 8640
1/3
Passivhus Skøyen 29
2/3
DSC 8662
3/3
Ladeveien20 6
DSC 1213foto Harald Brekke
Passivhus Skøyen 01 2
DSC 1236foto Harald Brekke
Foto: Harald Brekke