OsloMet P52

Prosjektet «P52» innebar å samlokalisere deler av Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) og Institutt for estetiske fag (EST) ved OsloMet - storbyuniversitetet. Ombyggingsprosjektet gikk over flere etasjer i ulike bygninger i Pilestredet 52. Eksisterende bygningsmasse er delvis vernet og ligger i et område med verdifulle, kulturhistoriske kvaliteter. Hovedtyngden i prosjektet er i tidligere Frydenlund Bryggeriers teglsteinsbygg i Pilestredet fra 1859.

Oppdragsgiver

OsloMet

Sted

Campus Pilestredet, Oslo

Status

Ferdigstilt

Periode

2023 – 2025

Areal

Prosjektet omfatter ca. 8500m2, hvorav ca. 6000m2 ombyggingsareal

Funksjon

Undervisnings- og forskningsbygg

Fagområde

Arkitekt, ansvarlig søker, interiørarkitekt

Miljøkrav

Fokus på bærekraftige materialvalg og gjenbruk / ombruk av bygningskomponenter, møbler og utstyr. OsloMet har hatt "mest mulig ombruk" som mål.

Eksisterende bygningsmasse ble transformert fra lukkede, oppdelte arealer til nye store, åpne og transparente undervisningsarealer med bedre romhøyde, veifinning, utnyttelse av dagslys og med oppfyllelse av dagens krav til universell utforming. Den nye utformingen danner en viktig ramme rundt fremtidsrettede læringsmiljøer med nye teknologier. Sambruk ga arealeffektive undervisnings- og arbeidsarealer. Det nye fellesskapet for lærerutdanning, internasjonale studier og utdanning i estetiske fag, har åpnet opp for samarbeid på tvers av flere fagfelt. Prosjektet inneholder generelle undervisningsrom, verksteder og spesialrom for kunst- og håndverk, samt nye prinsipper for aktivitetsbaserte arbeidsplass-områder. De ulike studieretningene drar nytte av et økt tilbud av spesialrom og verksteder spesielt.

Kontaktperson

Jill Jevnaker

Sivilarkitekt MNAL, Kommunikasjonsansvarlig

+47 91 77 84 78

jill.jevnaker@ratioark.no

Samarbeidspartnere

Norconsult (RIV)

Fremst (RIE)

Safezone (RIBR)

Sweco (RIAku, RIM)

Faser

Alle faser

P52 1332 2
1/5 Foto: Ratio arkitekter
Teglvegg even
2/5 Fra rivningsarbeidet med å hente frem gamle, stofflige kvaliteter som var skjult bak gipsplater I foto: Ratio arkitekter
P52 194
3/5 Foto: Ratio arkitekter
IMG 3277
4/5 Fra rivningsarbeidet med å slå sammen mindre arealer til større undervisningsrom I foto: Ratio arkitekter
IMG 0638
5/5 Nærbilde av gammel patina på vask i kunstverksted I foto: Ratio arkitekter

Prosjektet har vært preget av tett brukermedvirkning og en bygningsmessig gjennomføring av prosjektet på svært kort tid. OsloMet har hatt "mest mulig ombruk" som et mål, og det har vært utført omfattende kartlegging av bygningselementer og inventar for å tilrettelegge for ombruk – vurdert opp mot kostnader og fremdrift. Øvrige mål har vært å:

  • Skape et levende bygg for studenter og ansatte, en arena for interaksjon og synergi med fleksible, robuste arealer for undervisning
  • Utnytte eksisterende bygningsmasses romlige kvaliteter
  • Løfte arkitektoniske kvaliteter i eksisterende bygg
  • Bidra til å skape en helhet i undervisningen ved OsloMet

Halvannet år etter første brukermøte sto ombyggingen av OsloMets lokaler ferdige, med en robust utforming for fremtiden med nye store undervisningsrom, mer luft og lys og ikke minst en bygning det er lettere å orientere seg i. Prosjektets første fase dreide seg om å kartlegge om samlokalisering i det hele tatt ville la seg gjøre med tilgjengelig areal og infrastruktur i eksisterende bygningsmasse. I samspillsfasen ble mulighetsrommet for ombruk i prosjektet kartlagt og prosjektert. Nennsom riving, demontering og mellomlagring er nøkkelord for å komme langt med gode ombruksløsninger. Det ble bl.a bygget opp testfelt/ prøverom og gjennomført lydmålinger for å vurdere mulig ombruk av innvendige glassfelt der lydisoleringsegenskaper var ukjent. Ved spesielt høye lydkrav, kom man i samarbeid med akustiker og entreprenør frem til en løsning med innfuging av tilleggsglass. Alle glassfelt – gjenbrukte og nye – har blitt gitt samme profilfarge og fungerer godt i en samlet helhet.

I hovedfløyen fra 1859 ble en del autentiske innvendige flater blottlagt, og denne eksponeringen av historiske overflater gir verdifulle kvaliteter til arkitekturen. Dette er i tråd med ønsket om P52 som et robust og karakteristisk verksted for estetiske fag. Færre nye lag og materialer gir også en gevinst miljømessig og økonomisk.

Det ble laget et klimagassbudsjett for utslipp til utvalgte bygningsdeler for prosjektet. Ved å se arealeffektiviseringen og klimagassutslippet fra bygningselementer sammen med omfang av ombruk av dører, glassfelt og inventar, har prosjek­tet et relativt lavt utslipp og har oppnådd høye miljømål.

IMG 7342
Alle foto: Ratio arkitekter
IMG 7324
P52 705
P52 129
P52 1133
P52 1197
Mote- og tekstilverksteder
P52 877
Ombygging til større, åpne rom i den gamle bygningen fra 1859 - areal for kunst og formidling
P52 235
Grafikkstudio
P52 599
P52 510
Keramikkverksted
P52 1047
P52 688
Areal for kunst og formidling
IMG 7288
Kontorområder med ombruk av glassfelt

Teglvegg i den eldre bryggeribygningen fra 1859. Veggen var tidligere tildekket med gipsplater. I arbeidet med å innpasse nye funksjoner i tidligere arealer, ble avdekking av eldre vegger utført der dette var mulig