St. Olavs Hospital var unikt som universitetssykehus da det sto ferdig i 2014. Det er det eneste universitetssykehuset delt opp i en klar kvartalsstruktur tilpasset bybildet. Sentrene er sammenbundet med kulvert under terreng og med broer i 2. etg., som rommer behandlingsarealer, og i 3. etg., som rommer forskningsarealer. Dette har gjort det mulig å binde sammen store, felles arealer på tvers av sentrene.
Akutt-hjerte -lunge senteret følger prinsipp for generelt senter: poliklinikk, vestibyle, kantine, prøvetaking og vrimleareal i 1. etg. operasjon i 2.etg med broforbindelse til Bevegelse senteret og Gastro senteret. NTNU areal i 3. etg samt sengeposter i 4.,5. og. 6. etg.
Virksomheten i det sentrale akuttmottaket i nordfløyen (Akutten) er organisert i en vertikal akse med to store heiser. På taket er det helikopterplattform og i underetasjen ambulanse- og akuttmottak. Heisene gir rask forbindelse til operasjonsstuer, intensivavdeling og tung overvåking.
Akutten er utført i hvit betong, med dobbelt sett vinduer og detaljering i natureloksert aluminium. Dette gir en kraftig lyddempning med tanke på helikopterlandingsplassen på taket, hvor store Sea King maskiner kan lande. Legevakta (interkommunal) og ortopedisk skadepoliklinikk har fått et eget signalrødt inngangsparti, som er belyst på kveld og natt, for å tydeliggjøre funksjonen i bybildet. (Legevakten har i ettertid flyttet til andre lokaler på Øya)