Praktikanter på Ratio

NYHET – 04.07.23

Hjemmeside anne lise og martin
t.v Anne Lise Lizcano Ladegard t.h Martin Puntervoll

På Ratio har vi som mål å ha to praktikanter i fulltidsstillinger hvert år. Det er en fin mulighet til å få en bedre forståelse for faget og erfare hvordan vi jobber med både store og små samfunnsprosjekter. Samtidig erfarer vi at praktikanter kommer inn som et friskt pust på kontoret, der de bidrar med nye impulser og arbeidsglede. Det siste året har blant annet Anne Lise og Martin jobbet hos oss. Vi har tatt en liten prat om hvordan oppholdet på Ratio har vært.

Anne Lise studerer på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og skal nå ta fatt på siste semesteret på studiet. Martin har gått tre år på BAS før han kom til oss, og skal nå i gang med 5. året på masteren tilbake i Bergen.

Anne Lise valgte å søke som praktikant for å prøve noe nytt og hadde hørt mye bra om det å jobbe som praktikant.

- Jeg skulle egentlig dra på utveksling, men da det ikke fungerte på grunn av pandemi så følte jeg fortsatt på trangen til å prøve noe nytt. Jeg hadde flere venner som hadde vært praktikant og trivdes godt med det, blant annet en jeg kjenner som hadde jobbet hos Ratio tidligere- så da bestemte jeg meg for å prøve det ut!

Martin ønsket å søke nye impulser og skaffe nye erfaringer før han fullfører utdanningsløpet.

- Og litt for å stifte bekjentskap med arbeidslivet. Jeg tror det kan være gunstig for overgangen mellom jobb og studie, erfaringsmessig og med tanke på kvalifikasjoner som jobbsøker.

Praktikantene hos oss arbeider hovedsakelig med prosjektrelatert arbeid, og har i tillegg noen oppgaver ifm driften av kontoret. Anne-Lise og Martin har vært med og fått innsikt i store offentlige prosjekter, konkurranser og mindre eneboligprosjekter.

- Jeg fikk gjøre mye forskjellig!

Anne Lise jobbet blant annet med Revit-familier og var en viktig resurs i illustrasjonsarbeidet til konkurranser. Hun bidro også med å måle opp og lage modell av kontoret vårt da det skulle bygges om. Anne Lise fikk også sin egen spalte i Ratios tidligere ukesbrev, der hun intervjuet arkitektene på kontoret.

- Jeg var med på utvikling og visualisering av fasadekonseptet på en konkurranse. Andre oppgaver har blant annet involvert oppgradering av digitale arkitektfaglige systemer internt. Jeg har også jobbet en god del med detaljprosjektering på et stort sykehusprosjekt. Eksempler på oppgaver er blant annet produksjon av arbeidstegninger, skjemaer, prinsipptegninger, renderinger og systematisering av henvisninger til nytte for konstruksjon på tomt, sier Martin.

Hva var det morsomste/mest utfordrende/lærerike prosjekt/oppgave dere har jobbet med?

Martin synes konkurransearbeidet han tok del i hadde elementer som var gjenkjennbart fra studie, med stor grad av lekenhet og behov for hyppige avgjørelser.

- Ulikt fra studiet var det samtidig lærerikt å erfare de «realistiske» forholdene man må ta høyde for i en pris og design-konkurranse. Også var det veldig interessant å få innblikk i dialogen mellom arkitekt og andre faggrupper representert av entreprenøren vi samarbeidet med. Detaljprosjekteringen på sykehuset har gitt meg veldig innsikt i hvordan det fungerer i bygge stadiet og hva som stilles krav til av arkitekt på formidlingsevne ovenfor fagfolk og byggherre. Det har også gitt meg mulighet til å lære om konstruksjon, forskrifter, arbeidsgang og ikke minst sykehusarkitektur som fagretning, sier Martin.

- Det er et godt spørsmål, det var mye som var morsomt på hver sin måte. Det jeg med en gang tenkte på var en konkurranse jeg var med på- det var intenst, men også veldig morsomt. Eller da jeg skulle modellere en dørfamilie, det var utfordrende, men også lærerikt. Plutselig forsvant et vindu eller en dørkarm, det å jobbe med parametere var ikke så lett! Men etter en god stund med «kludring» fikk jeg lært en god del, sier Anne Lise.

Martin mener Ratio har et dyktig og allsidig fagmiljø med både bred og spesialisert kompetanse, noe som kommer godt til nytte for en arkitektstudent som søker innsikt og relevant erfaring i arbeidslivet.

-Arbeidsoppgavene gir stort utbytte samtidig som de er lærerike og spennende. Det samme gjelder det sosiale aspektet ved kontoret som imponerer med studieturer, gode fester og regelmessige sosiale begivenheter og arrangementer.

- Jeg følte at jeg fikk mye rom og forståelse til å prøve ut nye programmer og oppgaver jeg aldri har gjort før, som gjorde at jeg ble tryggere og lærte mye. Miljøet er jo også utrolig imøtekommende. Det har vært veldig koselig. Ratio er absolutt et sted jeg anbefaler fremtidige arkitekter å komme til for å gjøre arbeidslivet litt mindre skummelt! Sier Anne Lise

Tusen takk for innsatsen! Vi ønsker dere lykke til videre med studiet. Det blir spennende å følge med!